E.ON

Competition, E.ON Head Office

GreenBuilding

The outstanding A/V-ratio of 0.29 sets the basis for a building that is as ecological as possible in that the envelope surface and cubature are structured extremely efficiently. To preserve sufficient daylight in the rooms despite the density, all windows are finished as floor-to-ceiling French windows with the heat transfer coefficient of 1.1. This also serves a generous feeling of space. The sun protection is planned on the exterior in RAL 9006 with the maximum F-value of 0.05 so that as little heat as possible enters the building. At the same time the light-directing slats in the upper area of the sun screens ensures that enough daylight enters the rooms and the daylight and presence sensor control of the standard lamps switches them on as seldom as possible. The hot and cold water to heat and/or cool the building could not be produced more efficiently than by the groundwater and heat pump we have provided for.

 

Only a small share of electrical energy is needed here to achieve the desired temperatures in the low-temperature area. This means that the low-temperature system in the whole building provides not only for the highest possible comfort for the users, but at the same time also for the most ecological form of cooling and heating the building possible.

We pursue three typological approaches to architecture in our design: forming courtyards and atriums, building bridges, the Walhalla. Starting from the founding of Regensburg by the Romans, we developed a Cartesian grid for the building, which permits all the flexibility needed and structures all the volumes.

 

The ecologically and economically rational density of the buildings is loosened up on the ground floor by linking the basement and ground floor by means of open stairwells and atriums. Analogous to the squares and allies in Regensburg’s historic centre, this creates generous green courtyards, the deep perspectives through the body as a whole. This also provides for natural ventilation of the garage and offers partly natural lighting of the parking spaces. Garage and driveway (through the courtyard world) are connected from the Lilienthalstraße, as are the parking spaces on the northern side of the building. The roofs are scaled in analogy to the nearby Walhalla and to correspond with the surrounding hilly landscape in varied terraces. At the same time, these terraces serve to incorporate the distribution of the incoming air coming on the roof. Our interdisciplinary approach to interweaving architecture, statics, building physics and building systems creates a very economical and, above all, low consumption and maintenance and thus sustainable building concept.

  • Project Info

    Client: E.ON Bayern AG

    Location: Regensburg

    Gross Floor Area (GFA): 49,890 m²

    Costs: 54 million EUR

    Team aib: Kai-Uwe Lompa, Gülcan Cermik, Eveline Clemens-Wigger, Frank Eitorf, Oliver Keil, Stefanie Marquardt, Francois-Jerome Lallemand, Robert Meyer-Pyritz, Markus Wessels, Karsten Wiedehage

    aib Services: General Planning

German

Imprint and data protection